Blog


Egy felejthetetlen legénybúcsú megszervezésének alapszabályai

Kevesen tudják, de a legénybúcsú hagyományának története egészen az ókori Spártáig nyúlik vissza, egyáltalán nem tekinthető újkeletű tradíciónak. Bár napjainkban nem a házasságot fenyegető démonok elűzése a cél, a legénybúcsú most is egy közös ünnep, aminek érdemes megadni a módját.

Hogyan érdemes belevágni a szervezésébe? Mit érdemes szem előtt tartani, hogy mindenki komfortosan érezze magát közben? A leghasznosabb szempontokat, gondolatokat és ötleteket megtalálod cikkünkben.

Legénybúcsú ötletek: mitől lesz jó a szervezés?

Egy legénybúcsúnak pont ugyanannyi formája létezik, mint egy lánybúcsúnak: végtelen. Ma már mindent az egyediség határoz meg, ezért ha egy felejthetetlen bulit szeretnél a vőlegény számára, akkor a legtöbb programnak személyre szabottnak kell lennie.

Érdemes észben tartani, hogy még a férfiak között sem mindenki vágyik egy olyan legénybúcsúra, ami a Másnaposok című film 30 percet kitöltő része lehetne. Egy horgász hétvége is lehet ugyanolyan jó ünneplési alternatíva, mint egy fékezhetetlen, klasszikus kocsmatúra. De lássuk is, hogy a vőlegény igényein túl milyen általános és univerzális szempontokra célszerű odafigyelni a szervezéskor!

#1 A főszervező személyiségétől

A hangulatot mindig jelentős mértékben befolyásolja a főszervező személyisége. A hagyományok szerint a legénybúcsú lebonyolítása a tanú feladata. Szerintünk azonban ettől bátran el lehet tekinteni, hogyha a társaság egyik tagjának sokkal jobbak a szervezési képességei. Fontos, hogy olyan valaki kerüljön a csapat élére, aki pontosan ismeri a vőlegény igényeit, illetve minden felmerülő problémát humorral és könnyedén tud kezelni.

#2 A legénybúcsús társaság tagjaitól

A lánybúcsúk és legénybúcsúk esetén az egyik legnagyobb hibafaktor, amikor többen meghívást kapnak az eseményre, mint kellene. Ilyenkor fennáll az esély, hogy a jól megszokott baráti társaságba olyan emberek is bekerülnek, akikkel nem annyira közvetlen a kapcsolat. A közös ünnep viszont pont a meghitt, bizalmas közegtől lesz felejthetetlen, ezért érdemes csak a legközelebb állókat meginvitálni a különleges napra vagy hétvégére!

#3 A költségek pontos meghatározásától

A férfiak bulija általában nem legénybúcsús feladatokkal van tele, hanem programokkal. A menő és modern szolgáltatások árai jelentős összegeket vonnak maguk után, ezért a költségvetéssel mindenképp előre kell számolni. Nagyon fontos, hogy minden tisztán legyen kommunikálva és a csapat összes tagja nyílt őszinteséggel tudja vállalni, ha valami nem fér a költségvetésbe. Ezzel rengeteg konfliktust, félreértést és kellemetlenséget el lehet kerülni. 

#4 A legénybúcsú helyszínek megválasztásától

Személyes preferencia, hogy ki és hogyan érzi magát a legjobban, amikor ünnepel, így a legénybúcsú helyszínek is nagyon változatosak lehetnek. Ezért érdemes először a vőlegényt megkérdezni arról, hogy a klasszikus fiús programok Budapesten vagy a balatoni bulihelyek vonzzák jobban. Ezenfelül külföld és egy közös túrázás során akár több megálló, ezáltal pedig több legénybúcsús szállás is szóba jöhet. A lényeg, hogy a választott színtér passzoljon a programokhoz, feladatokhoz, játékokhoz. 

#5 A megtervezett, de laza programoktól

A férfi programok szépsége mindig a lazaságban rejlik: nincsenek túlgondolt dolgok, sok pénzt felemésztő kellékek, maximum 1 közös legénybúcsús póló, ital és program. Ahhoz viszont, hogy minden flottul működjön, elengedhetetlen egy menetrend összeállítása.

A nagyon szigorú tervezetet azonban célszerű elfelejteni, hogy az esemény napján vagy hétvégéjén maradjon elég spontaneitás is. Minél több idő van felkészülni a programokra - illetve rápihenni a feladatokra -, annál nagyobb az esély a konfliktusok elkerülésére és a könnyed együttműködésre.

Emellett érdemes arra is megkérni a fiúk párjait, hogy a legénybúcsú napján vagy hétvégéjén próbálják mellőzni a telefonhívásokat és a felesleges kommunikációt. Ez idő alatt tényleg minden a vőlegényről, a közös örömökről, a digitális detoxról és a hajadon élet elbúcsúztatásáról kell, hogy szóljon!

#6 A határok meghúzásától és tiszteletben tartásától

Egy legénybúcsúnak minden esetben biztosítania kell a felszabadultság érzését. A lazítás azonban sokszor gátlástalanságba és problémás döntésekbe torkollik, így azt javasoljuk, hogy már az elején húzzátok meg a határokat.

Beszélj a vőlegénnyel, de a menyasszonyt is kérdezd meg, hogy mik azok a legénybúcsú játékok és programok, amik rosszul esnének neki. Semmi értelme a legénybúcsúnak, hogyha a házasulók pont a nagy napjuk előtt zördülnek össze, amikor csak örömködniük kellene. Mindenkinek máshol van a küszöb, ezt mindenképp tiszteletben kell tartani!

Top kategóriás legénybúcsús játékok és programok

A korábbi gondolatokból is jól látszik, hogy egy legénybúcsú nagyon sokféle módon lehet ideális. Az elmúlt években néhány programtípus kifejezetten nagy népszerűséget kapott, amik nektek is segíthetnek az ötletelésben. Mutatjuk is a kedvenceinket!

Beer Bike és buborékfoci: ha sírva nevetős programra vágytok

Napjaink legénybúcsúinak egyik legnagyobb slágere a fővárosban elérhető Beer Bike, ami a sörfogyasztás mekkája. A feladat, hogy a csapat együtt tekerjen egy sörpadot, amire asztalok és padok vannak felszerelve. A történet szépsége, hogy csak akkor mozog a bicikliszerű szerkezet, hogyha elegen tekerik. Extra szolgáltatásként - és egy kellemes sörözés megkoronázásaként -, a buborékfocit is érdemes beépíteni a programba. Garantáltan könnyesre nevetitek magatokat.

Lövöldözős játékok minden mennyiségben: airsoft, lézerharc, paintball

A legénybúcsús csapat és a vőlegény is nagy gamer hírében áll? Kifejezetten szeretitek a lövöldözős játékokat? Akkor nektek biztos megéri befizetni magatokat egy airsoft-, lézerharc- vagy paintball pályára. Nem mellesleg a fáradt gőz és az esküvő előtti stressz levezetésére is tökéletes megoldás. 

Kooperatív legénybúcsús játék: szabadulószoba

A szabadulószobák is töretlen népszerűségnek örvendenek, amióta csak megjelentek. Ha kedvelitek a kooperatív játékokat, akkor megéri talomban tartani, ha pedig nagyon ráértek ti magatok is összeállíthattok egy személyre szabott pályát. Elég hozzá egy kihasználatlan helyiség (valakinek a garázsa vagy pincéje) és egy kis kreativitás. Természetesen ebben az esetben kizárólag a vőlegény feladata kiszabadulni, úgyhogy a plusz fun érdekében ne feledkezzetek meg a büntetőkártyákról se!

A kihívások kedvelőinek: kalandpálya

Ha a társaság nagy része kedveli a kihívásokat, akkor egy kalandpálya is szuper legénybúcsús program lehet. Szerencsére Magyarország nagyobb helységeinél szinte mindenhol találni egy ilyen célra kiépített terepet, ami jelentősen megkönnyíti a szervezést. Arra viszont figyelj oda, hogy ne a legextrémebb pályát válaszd! Így azoknak is sikerélményt nyújthat a teljesítése, akik kevésbé bátrak egy ilyen helyzetben. 

Koktélbár és party őrület otthon is

Ha a legénybúcsús társaság szívesen túllépne a hagyományos pálinka-sör-bor fogyasztásának szentháromságán, a helyszínt felturbózhatjátok egy 

minőségi italokkal feltöltött bárpulttal

 is! Tetszik az ötlet? Akkor nincs más hátra, mint előre: vedd fel a kapcsolatot velünk, és válaszd ki a legszimpatikusabb 

koktélbárajánlatot

! Mi nem csak a prémium italokat, de a szakavatott mixert is biztosítjuk a legénybúcsú napjára.