Blog


Esküvői meghívó szöveg: minták, ötletek, stílusok, tippek

Ezért nagyon nem mindegy, hogyan néz ki - és főleg, hogy milyen tartalmú és stílusú szöveg szerepel rajta. 

Ebben a posztban végigvesszük:

  • milyen funkcióknak kell eleget tennie egy jó esküvői meghívónak;
  • melyek azok az információk, amelyek semmiképpen nem maradhatnak ki az esküvői meghívó szövegéből;
  • praktikus és hasznos tanácsokat adunk azzal kapcsolatban, mire figyeljünk a meghívó szövegezése során;
  • esküvői meghívó ötleteket adunk, végigvesszük a népszerű esküvői meghívó szöveg stílusokat és mindegyikhez egy-egy esküvői meghívó mintát is mutatunk, ami ráadásul teljesen egyedi;
  • végül pedig azt is eláruljuk, mi hogyan tudunk segíteni abban, hogy az esküvőd igazán emlékezetes legyen.

Nézzük sorjában!

Az esküvői meghívó szövegek funkciói 

Az esküvői meghívó több különböző funkciót is betölt, amelyek egyformán fontosak. 

Az egyik a megjelenése, ami akkor ideális, ha összhangban van az esküvő tematikájával, hangulatával, sőt az esküvői dekoráció stílusával is. A meghívó ebből a szempontból gyakorlatilag egy kis előleg az ünnepi eseményből. Így lényegében ízelítőt ad a meghívottaknak, segít nekik ráhangolódni az esküvőre. 

Fontos szerepe van az esküvői meghívó szövegének, pontosabban a szöveg stílusának is. Egy meghívást sokféleképpen lehet tolmácsolni: hagyományosan, hivatalosan, romantikusan, humorosan - vagy éppen formabontó, kreatív, illetve modern formában. Az esküvői meghívó szövegének stílusa legalább annyira tükrözi az ifjú pár ízlését és az esküvő hangulatát, mint a fent említett design, illetve layout. 

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a meghívónak praktikusan az esküvővel kapcsolatos alapvető információkat is tartalmaznia kell. Ezekről részletesen a következő pontban lesz szó.

Amit mindenképpen tartalmazzon az esküvői meghívók szövege

A meghívóból ki kell derülnie minden olyan részletnek, ami szükséges ahhoz, hogy a meghívottak ott tudjanak lenni az esküvőn. 

Ennek megfelelően az esküvői meghívó szövegéből nem hiányozhat:

  • a menyasszony és a vőlegény neve;
  • a szertartás időpontja;
  • az esküvő helyszíne.

Amennyiben meghívás a lakodalomra is érvényes, a meghívó szövegébe ennek helyszínét és kezdési időpontját is bele kell írni. (Ez általában azt jelenti, hogy a meghívás a szertartást követő vacsorára is vonatkozik.) 

Érdemes valamilyen elérhetőséget - vagy még jobb, ha többet, pl. postacímet, e-mailt, telefonszámot - is megadni. Így egyrészt a meghívottak elküldhetik gratulációikat (pl. távirat formájában), másrészt jelezhetik, ha valamiért nem tudnak részt venni az esküvőn. 

Milyen legyen az esküvői meghívó szövege és megjelenése? Tippek, tanácsok, fortélyok

Az esküvői meghívó szövege és megjelenése 

A legfontosabb, hogy tükrözze a menyasszony és a vőlegény ízlését, egyéniségét, illetve az esküvő és a lagzi hangulatát. Egy lazább, informálisabb, vicces esküvő esetében például fura lenne egy komoly, hivatalos hangvételű esküvői meghívó. 

Használj ingyenes online esküvői meghívó tervezőt

Lényeges, hogy a meghívó designja egyedi lehet. A legtöbben ennek érdekében egy profi grafikussal terveztetik meg azt. Ha azonban legalább felhasználói szinten otthonosan mozogsz a képszerkesztők, kiadványszerkesztők világában, érdemes lehet egy ingyenes online meghívó tervező programmal próbálkozni. Sokan alkalmazzák ezt a megoldást, és a végeredmény nem okoz csalódást.

Az egyik legprofibb oldal, amit erre a célra használhatsz, a Canva. Lehetőség van teljesen egyedi meghívó tervezésére is, de sokféle sablonból is válogathatsz. 

Egy másik lehetőség a  GrettingsIsland, amely szintén számtalan sablont kínál, igény esetén természetesen saját ízlésed szerint ezeket is átalakíthatod. Az ingyenes esküvői meghívó sablonok mellett egyébként prémiumkategóriásakat is találsz, amelyekért fizetni kell. 

Végül pedig a  Basicinvite oldalát javasoljuk, ahol ugyan szintén fizetni kell a sablonok használatáért, de bagatell összeget: 0,99 dollárt. Ezért cserébe viszont töménytelen mennyiségű esküvői meghívó mintából válogathatsz. Ezeket persze itt is kedved szerint szerkesztheted. 

Mikor küldd ki a meghívókat?

Röviden: a lehető leghamarabb. Minél előbb értesülnek róla a meghívottak, mikor lesz az esküvő, annál valószínűbb, hogy szabaddá tudják tenni magukat. Az ideálisnál később kézbesített meghívó amúgy sem túl jó ómen a közelgő esküvőre nézve. Az esküvőszervezés során persze minden sürgős, de a meghívó megtervezése és postázása mégis a legsürgősebb.

Plusz információk, kérdések az esküvővel és a lagzival kapcsolatban 

Lehetnek olyan részletek, tudnivalók, és kérdések a vendégek felé, amelyek nem illeszthetők be a klasszikus esküvői meghívó szövegbe. 

Néhány példa:

  • a szertartás, illetve az azt követő étkezés, a lakodalom menetrendje;
  • a helyszín pontos megközelítésének leírása;
  • a nászajándékkal kapcsolatos kérések;
  • választható menüsorok esetében melyiket igényli az adott vendég;
  • ételallergia, -érzékenység, speciális igények jelzése (pl. tejfehérje- vagy gluténérzékenység, vegán étkezés stb.);
  • szálláslehetőség a vendégek részére.

Ha ezek közül bármelyik, esetleg több is aktuális az esküvővel kapcsolatban, érdemes nagyobb méretű, kihajtható (úgynevezett leaflet formátumú) meghívóban gondolkodni. Így a többletinformációk elhelyezhetők a hajtás után, a következő oldalon. A másik megoldás egy ízléses, és megjelenésében a meghívóhoz illeszkedő kísérőlevél. 

Ennél korszerűbb és trendibb megoldások is léteznek, ezekre a poszt további részében, a Modern esküvői meghívóknál térünk ki.

Esküvőszervezés a meghívó szövegezésén túl - miben tudunk segíteni?

A meghívó megszövegezése és kiküldése csak az első lépés - a java még csak ezután következik. Nagyon sok jobbnál jobb ötletet találhatsz a neten - az esküvői dekoráció témájáról például mi is írtunk egy részletes posztot. De profi házasságszervezőt is felkérhetsz, aki számos kreatív ötlettel színesíti majd az esküvőd napját. Ha azonban valami olyasmit szeretnél, ami igazi kuriózumot és emlékezetes élményt jelent nektek és a vendégeknek is, fordulj hozzánk bizalommal!

Dobd fel életed legkülönlegesebb napját az általunk kínált szolgáltatások valamelyikével - vagy akár mindegyékvel. Legyen szó:

  • egy exkluzív, minőségi kínálatot nyújtó kávébárról, amelynek választéka, illetve kávéinak különleges aromái biztosan hosszú ideig megmaradnak a vendégek ízlelőbimbóiban;
  • egy exkluzív koktélbárról, amelynek kínálata - és a bartender produkciója - garantáltan elkápráztatja a meghívottakat;
  • vagy egy különleges luxusautóról, amely méltó ennek a különleges napnak a hangulatához, és amelyből kiszállva valóban úgy érezhetitek, hogy ez a nap csakis rólatok szól.

Esküvői meghívó meghívó minták, stílusok, kreatív esküvői meghívó ötletek

Ha esküvői meghívó ötletet vagy stílust keresel, a bőség zavarával találhatod szemben magad. 

Az alábbiakban sorra vesszük a legnépszerűbb stílusokat, és mindegyikhez mellékelünk egy-egy esküvői meghívó szöveg mintát is. Fontos tudnod, hogy ezek a minták teljesen egyediek, ezeket sehol másutt nem találod meg. 

Az esküvői szöveg sablonokba csak a megfelelő neveket, helyeket és dátumokat kell behelyettesítened, és már használhatod is őket. 

Hagyományos (klasszikus) stílusú meghívó

Sokan vannak, akik nem szeretnék túlbonyolítani a meghívó szövegét, vagy egyszerűen a kreatív ötleteket az esküvő és a lagzi szervezésének egyéb területein valósítják meg. Számukra tökéletes megoldás egy hagyományos, klasszikus stílusú meghívó. 

Klasszikus esküvői szöveg minták

1.

Kedves Barátunk, Rokonunk, Családtagunk!

Örömmel értesítünk, hogy Éva és Péter 2022. június 18-án, szombaton házasságot kötnek. 

Az esküvői ceremóniára 16 órakor, a polgármesteri hivatal Szentes, Kossuth tér. 6. szám alatti házasságkötő termében kerül sor. 

A menyegzőre, valamint a Liget Étteremben két órával később kezdődő ünnepi vacsorára és az azt követő lakodalmi mulatságra Önt és kedves családját is nagy szeretettel meghívjuk. 

Kérjük, tartsanak velünk életünk legboldogabb napján és osztozzanak örömünkben!

2.

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját 2022. június 18-ára, a Szentes, Erzsébet tér 2. szám alatt található Szent Anna római katolikus templomba, ahol 

Éva és Péter örök hűséget esküsznek egymásnak. 

Kérjük, tiszteljenek meg bennünket jelenlétükkel a szertartáson, valamint az utána következő ünnepi vacsorán és vigasságon, amelyre a Páter Házban kerül sor. 

Romantikus esküvői meghívó szöveg 

A romantika és az esküvő elválaszthatatlanok egymástól - nem csoda, hogy a romantikus esküvői meghívó szövegek is igen népszerűek

Romantikus esküvő meghívó minta

Nagy örömmel tudatjuk, hogy 

Éva és Péter, 

miután szívükben egymás iránt lebírhatatlan vonzalom ébredt, szerelmüket megpecsételve az Úr színe előtt egymásnak örök hűséget esküsznek.

Közös boldogságuk még nagyobbra nőne, ha ezen a csodálatos napon mindazok, akik fontosak számukra, osztoznának örömükben.

Ezért Téged és Kedves Családod arra invitálnak, hogy jelenlétetekkel tüntessétek ki a 

Szentes, Erzsébet tér 2. szám alatt található Szent Anna római katolikus templomban 16 órakor kezdődő mennyegzőjüket.

Utána pedig a Liget Étteremben sorra kerülő vacsorára, valamint meghitt és önfeledt lakodalomra is szívesen látnak Titeket. 

Vicces esküvői meghívók

A humoros meghívó szövegek üde színfoltot jelentenek az esküvői meghívók között. Ennek köszönhető, hogy a vicces meghívó szövegek sosem mennek ki a divatból.

Vicces esküvői meghívó minta szöveg

Tudja meg ország, világ, hogy 

Éva és Péter, 

miután arra jutottak, hogy külön-külön annyira egyiküknek sem jó, mint együtt, 

az Úr 2022. esztendejének június havában, annak is a 18. napján, amely szombatra esik, 

szüleik, mindenféle pereputtyuk és cimborájuk szeme láttára nyilvános, látványos és 

életfogytig tartó összeesküvére készül. 

Az eljárásra pedig ezúton idézik be Önt és Kedves Családját, hogy elrettentő példájukból a többi jelenlévővel együtt okuljanak, méghozzá  

a polgármesteri hivatal Szentes, Kossuth tér. 6. szám alatt található házasságkötő termében.

Miután pedig az összeesküvésben ilyen módon bűnrészességet vállaltak, a megjelentek az eljárást követően azonnali hatállyal 

a Páter Házba toloncoltatnak, 

ahol válogatott italok és ételek haladéktalan fogyasztására szólíttatnak fel. Halmazati büntetésként pedig ifj. Páva Ferenc és ezer hangon szóló szintetizátora, valamint az ezzel összhangban megvalósított ritmikus mozgás lefolytatása is kiszabásra kerül.

Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs! Kérjük a határozat szíves tudomásul vételét.

Kreatív esküvői meghívó szöveg 

Jogos igény lehet, hogy egy esküvői meghívó valami igazán ötletes megoldással emelkedjen ki az átlagból. Ez lehet akár a régies nyelvezet is, mint az alábbi példában. 

Kreatív esküvő meghívó minta

Ezen cédula mindenkori birtoklója szívéllyel értesíttetik, hogy 

nagyságos Éva kisasszonka és méltóságos Péter úrfi, 

annak tudatában, hogy ezzel felmenőik, sógoraik és komaasszonyaik, valamint kelekótya cimboráik sokaságát igencsak kétségbe, továbbá páni félelembe taszajták, előre megfontolt szándékkal, heves fölindulásból 

egymással egyszer s mindenkorra szent frigyre lépnek.

Néked pedig, eme kutyabőrrel kezedben jogod s kötelességed, hogy 

az Úr 2022. esztendejének június 18. napján 

összves fehércselédeddel, pulyáddal s családodbul való férfiemberekkel, valamint marháiddal egyetemben, ünnepi gúnyában 

a Szentes, Erzsébet tér 2. szám alatt található Szent Anna római katolikus plébániatemplomban

megjelenj, méghozzá a déli harangszó után nyolcadfél órával, azaz 

pontban 16 órai kezdettel. 

A ceremónia végeztével pedig az ifjú házasok szintúgy elvárnak bennőtöket 

a Páter Házban sorra kerülő ökörsütésre, 

valamint a zsíros kappanok, fürjek és fajdok farkasétvággyal történő elfogyasztására, melyeket jóféle borokkal, serekkel és pályinkákkal leöblögetni az tisztes násznépnek ugyancsak jussa lészen. 

Modern esküvői meghívó

A modern esküvői meghívót elsősorban megjelenése, és nem annyira  szövege különbözteti meg a megszokott meghívóktól. A design lehet minimalista vagy olyan letisztult motívumokon nyugvó, mint például a különböző, egymással harmonizáló színű síkidomok (négyzetek, háromszögek) alkalmazása.

Néhány további tipp, amivel egy meghívót igazán modernné tehetsz:

  • Ahelyett, hogy a többletinformációkat a meghívóra vagy kísérlőlevélre írnád, hozz létre egy Facebook-csoportot a vendégeknek. Itt belinkelheted a helyszínek pontos koordinátáit tartalmazó térképet, a menüt, a konkrét menetrendet, és minden egyéb részletet. A szállással és a menüt érintő egyéni igényekkel kapcsolatos kérdésekre is válaszolhatsz.
  • Ha a meghívottak száma több mint 70 fő, a Facebookon folytatott kommunikáció kaotikussá válhat. Ilyenkor érdemes inkább egy weboldalat létrehozni az esküvő és a lagzi számára. Számos felület áll rendelkezésre, ahol pillanatok alatt elindíthatsz egy ilyen weboldalt, ingyenesen. Ide kérdőívet, formot is beilleszthetsz, amellyel a szállásigényeket és a vacsorát érintő kívánságokat gyorsan és egyszerűen összegezheted.
  • A papíralapú meghívóra elég rátenni a Facebook-csoport vagy a weboldal címét. Ha igazán trendi szeretnél lenni, ezt QR-kód formájában is megteheted.

Reméljük, hasznos tanácsokkal szolgáltunk az esküvői meghívó szövegének kialakításához. Sok sikert kívánunk  az esküvőszervezéshez és sok boldogságot a nagy napra, a mézes hetekhez, valamint sok-sok örömet az utána következő házassághoz!