Blog


Esküvői torta kisokos: erre figyelj a tervezés során!

  • Emeletes torta vagy több kisebb torta készüljön a nagy napra?
  • Mi határozza meg a tortaméreteket – hány szeletes torták vannak?
  • Mihez érdemes igazítani az esküvői torta ízét?
  • Milyen tényezők befolyásolják a tortaárakat?

Mint láthatod a menyasszonyi torta rengeteg kérdést fel tud vetni, ezért most átfogó gondolatokkal segítjük a megtervezését.

Esküvői torta összeállítása lépésről lépésre

A tapasztalat azt mutatja, hogy az esküvő részleteinek összehangolását nem lehet elég korán kezdeni. Gyakori probléma, hogy bizonyos feladatok a teendőlista végére kerülnek, ami miatt végül le kell mondani az eredeti elképzelésekről.

Az esküvői torta kérdése rendszerint későbbre marad, pedig egy nívósabb cukrászda vagy cukrász már minimum fél évvel korábban felveszi a rendelést. ​​Bár a tortával valóban nem érdemes már a helyszínválasztáskor foglalkozni, de amint megvan a nagy nap stílusvilága, indulhat is az ötletelés!

Tortaméretek és torta szeletszámok

Az esküvői torta megtervezésekor az egyik legfontosabb feladat a torta méretének meghatározása. Elsőre mindenki azt hiszi, hogy ezt a legkönnyebb eldönteni - mondván, hogy annyi tortaszelet, ahány vendég -, azonban ez a felfogás csak irányadó. Költséghatékonyság és pazarlás szempontjából is érdemes körültekintőbben gondolkodni.

A szakemberek rendszerint azt ajánlják, hogy a torta inkább a násznép 80%-ra készüljön, mintsem a maximális létszámra. Hogy miért? Mert ha a meghívottak között jelentős számban vannak kisgyermekesek vagy idősebb személyek, akkor nagy az esély rá, hogy tortafelvágáskor már nem lesznek jelen.

Természetesen kivételt képez, ha köszönőajándékként is a tortából szeretnél csomagolni a vendégek számára. Tehát nincs jó vagy jobb döntés, az a fontos, hogy jól fel tudd mérni előre az igényeket.

Vintage esküvői torta vagy rusztikus – avagy a külcsíny is számít

Elég néhány kattintás a neten, és máris több száz és ezer esküvői torta ötlet között válogathatsz. Ezért most nem is szeretnénk abban elmélyedni, hogy napjainkban egy vintage vagy rusztikus torta számít-e modernebb lehetőségnek. (Többek között azért sem, mert nem is ez a lényeg.)

Az egyetlen szempont, amit érdemes szem előtt tartani, hogy az esztétikum a torta kapcsán is legalább annyira fontos, mint minden más részlet esetén. Ezért bármilyen típus, forma vagy íz mellett is döntesz, az egyetlen, amit figyelned kell, hogy a torta passzoljon az esküvő tematikájához, stílusához.

Egy tavaszi, romantikus dizájnban pomázó menyegzőn csodálatosan mutat majd például, ha élő virágos torta kerül az asztalra. A tortadíszek és az egyéb dekorelemek együttes harmonizálása jelentős mértékben fokozni tudja a vizualitást és a nagy nap szofisztikáltságát.

A tortaízek megfelelő kombinálása

Végül, de nem utolsó sorban nagyon fontos az ízvilág körültekintő kiválasztása. Talán ez az egyik legnehezebb kérdés, hiszen néha két ember számára sem könnyű a kedvében járni, nem még, ha egyszerre 40-50 vagy 100 főnek igyekszünk örömet szerezni. Ezért az ízek kapcsán a következő módon érdemes gondolkodni:

  1. Elsősorban neked és párodnak kedvezz a választással! Ekkor már egyébként is szűkül a kör, hiszen a lehetőségek tárháza mostanra tényleg végtelen.
  2. Az esküvői meghívó mellé, a válaszkártyában tegyél fel esküvői tortára vonatkozó kérdéseket is; adj választási lehetőségeket! Így könnyedén átlagolni tudod, hogy végül milyen irányt érdemes követni!
  3. Ha nagyon szerteágazó válaszok érkeznek, akkor egy egyszerű esküvői torta helyett válassz több, akár három emeletes tortát! Egy ilyen megoldással más és más ízt válogathatsz a különböző rétegeknek. Figyelem: az alsó rétegnek mindig stabilnak kell lennie, tehát a tejszínes, habos verziók ebben az esetben nem működnek!

Három emeletes torta helyett kövesd a több, kisebb, klasszikusabb elvet!

Akármennyire is te és a párod lesztek a nagy nap főszereplői, az esküvő mégiscsak egy közös ünnep. Épp ezért nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb vendégnek örömet tudj szerezni a kiválasztott tortaízzel. 

Segítheti az ötletelést, hogyha a nagyon egzotikus megoldások helyett a jól bevált, klasszikus ízeknél maradsz. Például egy hagyományos feketeerdő-, puncs-, csokoládé- vagy egy egyszerű málnatorta mellett döntesz. Szintén kevesebb fejtöréssel jár, ha mindezt nem egy többemeletes tortaként próbálod kiviteleztetni, hanem a főtortán kívül készíttetsz még néhány kisebb verziót.

Egy modern esküvői torta nem kizárólag a trendeket követi

Napjainkban még azt is külön trendek határozzák meg, hogy milyen egyedi esküvői tortadísz kerül a tortára. Van, amikor a teljesen “csupasz”, azaz meztelen torta kerül előtérbe, van, amikor az akvarell technikával festett verziók – ez azonban mind “csak” külsőség.

A mi olvasatunkban minden modern megoldás figyelmes, személyre szabott, akár egy kávébár megrendeléséről, akár egy esküvői torta összeállításáról is legyen szó. Ma már nem csak népszerűek, de szinte elengedhetetlenek is a mindenmentes lehetőségek. Rengetegen küszködnek valamilyen ételallergiával vagy -intoleranciával, ami miatt sokaknak le kell mondaniuk a finom falatokról. 

Ha nem szeretnéd, hogy a te esküvőd is egy ilyen esemény legyen, akkor érdemes mérlegelni a “több, kisebb” torta lehetőségét. Biztos, hogy sokan lesznek, akik értékelni fogják ezt a gesztust!

Milyen tényezők befolyásolják a tortaárakat?

A torta kiválasztásakor természetesen az árak mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Bár ami az esküvői tortákat illeti, napjainkban elképesztően változatos díjakkal találkozni. Ennek számos oka lehet, ezért össze is gyűjtöttünk néhányat, hogy könnyebben átlásd, hogyan tudsz lefaragni a költségekből.

  • Agglomeráció: az árak tekintetében nagyon sokat számít egy cukrászda elhelyezkedése és közismertsége. Gyakori, hogy a főváros és környékén sokkal magasabb költségekkel kell számolni, mint vidéken, de persze erre is akad kivétel. Ha például egy kicsi falu cukrászdája nagyon híres, akkora településtől függetlenül, az árak ugyanúgy a magasba szökhetnek. Figyelem: a díjak Budapesten belül kerületenként is változhatnak.
  • Szállítás: Az árakat nagymértékben befolyásolja a torta szállításának költsége. Sok helyen extra kiadást jelent a fuvarozás, kivéve, ha a célállomás nagyon közel van. Olyankor sok cukrászda díjmentes szolgáltatásként ajánlja fel az esküvői torta kiszállítását.
  • Torta mérete: akár egy 2 vagy 3 emeletes torta vagy több kisebb mellett döntöttél, a méret és a mennyiség egyaránt meghatározza az anyagiakat. A cukrászdák általában szeletenként árazzák be a tortáikat, így könnyebb megtippelni, hogy végül körülbelül milyen költségekkel kell számolni.
  • Esküvő időpontja: nem csak a helyszín esetén számít, hogy főszezonban házasodsz-e. A tortakészítés díjai is mindig annál magasabbra rúgnak, minél elfoglaltabb egy cukrászda. 
  • Tortához tartozó eszközök: a tortakészíttetés összköltsége mindig magasabb, hogyha az esküvői helyszín nem biztosít tortaállványt. Ilyen esetre a cukrászdák kaució ellenében bérbe adják a felszerelést is, amibe az állványon túl a különböző tálalók is beletartoznak.

Aprósütemények esküvőre - a változatos ízvilág garanciája

A változatos ízvilág biztosításához nem kötelező kizárólag tortákban gondolkodnod. Ha a lagzis költségvetésbe csak egy különleges esküvői torta fér bele, akkor sincs semmi gond. Kérd a cukrász segítségét, hogy adjon tippeket olyan aprósüteményekre, amik manapság nagy népszerűségnek örvendenek!

Érdemes ilyenkor a klasszikus és modern alternatívákat fele-fele arányban keverni. Így a régi ízek kedvelőinek és az állandó kísérletezőknek is ugyanannyi zserbó jut majd, mint macaron. Ne feledd: minden részletet a sokszínűség tesz még különlegesebbé!