Blog


Esküvőre ajándék: mivel lepjük meg az ifjú párt?

Az esküvői ajándék mindig egy kényes kérdés. Mi az, aminek az ifjú pár tényleg örül? Ami személyes, de mégis hasznos? Ami nem kerül milliókba? A meglepetések értéke nagyjából 10-15 ezer forinttól akár több százezer, vagy akár milliós összeg is lehet a ismeretségi, rokonsági foktól függően. Nem ritka ugyanis az sem, hogy például az örömszülők egy autóval, házzal vagy telekkel lepik meg a gyerekeket, vagy épp luxusutazást adnak nászajándékba. De esküvőre ajándékot minimális költségvetésből is vihetünk, mindössze egy kis kreativitásra van szükség. Cikkünkben bemutatunk jónéhány hasznos ajándék ötletet esküvőre, valamint azt is megtudhatod, hogy milyen hibákat érdemes elkerülnöd az ajándékozás során, valamint hogy milyen esetekben nem kell meglepetéssel készülnöd.

Ajándék esküvőre: miért alakult ki ez a szokás?

Az esküvőre ajándékot adni évszázadokra visszanyúló hagyomány. Az ajándékozásnak több oka és jelentősége is van a házasságkötések kapcsán.

A szeretet jelképe

Az esküvői ajándékokkal a vendégek kifejezik szeretetüket, jókívánságaikat és támogatásukat a pár felé új életük kezdetén.

Segít az otthonteremtésben

Az esküvői ajándékok otthonosabbá tehetik a pár új otthonát és támogatják őket a kényelem megteremtésében. Ezek lehetnek kisebb konyhai eszközök, komolyabb háztartási gépek, bútorok vagy akár pénz, hogy a házasok saját ízlésük és igényük szerint szerezhessék be, amire szükségük van.

Kedves emlék az esküvőről 

Az ajándékok a későbbiekben is emlékeztetik a szerelmeseket a nagy napra és csodálatos emlékeket ébresztenek. Eszükbe juttatják azokat az embereket, akikkel megoszthatták életük legtontosabb napját.

Egy jó ajándék ötlet esküvőre igazi támogatás

Az ajándék esküvőre lehetőséget ad a vendégeknek arra, hogy anyagilag is támogassák a friss házasokat. Akár konkrét ajándéktárggyal, akár pénzzel vagy utalványokkal segítsenek a pár anyagi terheinek enyhítésében, például az esküvői költségek fedezésében, vagy a közös élet kezdeti költségeinek finanszírozásában.

Ajándék ötletek esküvőre az ifjú párnak 

Most pedig lássuk, hogy milyen ajándékokban érdemes gondolkodni, hogy örömöt szerezhess a frissen házasodóknak.

Élmény ajándék esküvőre 

A közös élményszerzéssel nem nagyon tudsz mellényúlni és tényleg csak a képzelet - és természetesen a pénztárcád - szabhat határt annak, hogy milyen programmal kedveskedsz. Lássunk néhány ötletet!

  • Kulináris élmények - Ha szeretik a finom ételeket, italokat és ínyencségeket, akkor a gasztronómiai élmény tökéletes választás. Lehet egy vacsora a kedvenc éttermükben, egy főzőtanfolyam, egy bortúra vagy italkóstoló, ahol új ízeket fedezhetnek fel és kulináris élményeket szerezhetnek.
  • Extrém sportok - A bevállalósabb házaspárokat megajándékozhatod olyan lehetőséggel, hogy kipróbálhassanak valami izgalmasat, például ejtőernyőzést, siklóernyőzést, vagy elmehessenek egy extrém quad- vagy szántúrára. Garantált lesz az adrenalinlöket és igazi felejthetetlen kalandot biztosít.
  • Élmények a levegőben - Szervezz helikopter- vagy sárkányrepülést. A kilátás és a szabadság érzése garantáltan tetszeni fog a párocskának.
  • Kreatív kurzusok - Ha a házasok érdeklődnek a művészetek iránt, szívesen kreatívkodnak, akkor egy közös kurzus is nagyszerű ajándék esküvőre. Legyen szó akár festészetről, szobrászatról, fotózásról vagy ékszerkészítésről.
  • Feltöltődés, wellness - A fürdőbérlet, a páros masszázs vagy egyéb spa kezelések mindig szívet melengető ajándékok. A pár kipihenheti az esküvő fáradalmait, relaxálhat, garantált a teljes feltöltődés.
  • Autós élmények - Ha a vőlegény és a menyasszony az autók és a sebesség szerelmesei, akkor biztosan örülnek annak, ha például versenypályán tehetik próbára képességeiket, vagy egy luxus- vagy sportautó volánja mögé ülhetnek.

BESTBAR TIPP: Lepd meg már az esküvőjük napján az ifjú párt egy igazi BestBar koktélbárral, ahol  mennyei koktélokkal is kedveskedhetsz az újdonsült házasoknak és a násznépnek, akik a profi italok mellett, egy bartender flair show részesei is lehetnek.

Esküvőre ajándék ötletek: hasznosság és praktikum

  • Vásárlási utalvány - Ha nem akarsz pénzt adni, ugyanakkor szeretnél a pár életéhez valami hasznos dologgal hozzájárulni, akkor az utalvány mindig telitalálat. A bútoráruházakban, elektronikai szaküzletekben biztosan akad valami, amire szívesen költenek a házasok.
  • Könyvcsomag - Amennyiben a házasulandók igazi könyvmolyok, akkor örülni fognak egy izgalmas könnyválogatásnak, amelyet a nászútra is magukkal vihetnek.
  • Háztartási eszközök - Ha új otthon, akkor biztosan kellenek új gépek és egyéb felszerelések is. Gondolhatsz például konyhai robotgépben, edény- vagy pohárkészletben vagy kávéfőzőben. 
  • Ágyneműk és törölközők - A minőségi ágyneműk és törölközők mindig jól jönnek az új házaspárnak. Válassz stílusos darabokat. 

Vicces ajándék esküvőre

Az esküvőre vicces ajándékot adni elsősorban akkor érdemes, ha például egy olyan gyerekkori barátról van szó, akivel jópár kalandot átéltünk közösen. Fontos, hogy mindig vedd figyelembe a pár stílusát, mert nem biztos, hogy ami neked tréfás, azon más is jót fog nevetni. De mik jöhetnek szóba?

  • Értelmező kéziszótár - Ez az ajándék azért hasznos, hogy a párocska biztosan egy nyelvet beszéljen.
  • Használati útmutató friss házasoknak - Vicces ajándék lehet egy olyan kis könyv elkészítése, melyben humoros tanácsokat kapnak a házasok a szürke hétköznapokra.
  • Személyre szabott házassági recept falikép - Ha szeretnél egy olyan esküvői ajándékot, amely mosolyt csal a pár arcára, akkor egy stílusos fali recept kép jó megoldás erre. Lásd el poénos tippekkel őket, hogy miként őrizhetik meg a szerelem lángját.

Egyedi ajándék esküvőre

És jöjjön most néhány igazi egyedi ajándék az esküvőre!

  • Csillagtérkép - A csillagtérképeknek itthon még nincs olyan nagy múltjuk, mint külföldön. Sokféle méretben és grafikával megvásárolhatod őket. A térkép egy bizonyos időpont égi állásait mutatja. Például jó választás lehet a megismerkedés vagy éppen a házasságkötés momentuma. Különféle szövegekkel teljesen személyre is szabható.
  • Egyedi portré - Tökéletes meglepetés lehet a friss házasokról készült egyedi portré vagy illusztráció. Bármilyen stílusban és színvilággal megrendelhető, hogy passzoljon az új otthonba. Lehet akár grafika, olajfestmény, vagy pontozásos technikával készült kép.

Ajándék esküvőre barátnőnek

Egy barátnőnek mindig könnyebb az ajándék kiválasztása, hiszen jól ismerjük az ízlését, pontosan tudjuk, hogy mi az, ami illik az egyéniségéhez. Mikben gondolkodhatsz?

  • Ékszerek - Egy elegáns ékszer mindig szuper választás. Legyen szó egy szép nyakláncról vagy karkötőről, ami harmonizál a hajával, szemével, öltözködési stílusával.
  • Egyedi kézműves tárgyak - Ha a barátnőd szereti az egyedi és kézműves termékeket, akkor választhatsz neki kézzel készített tárgyakat is. Lehet ez egy egyedi tervezésű kerámia, egy festmény, ami tökéletesen illik az új szerelmi fészekbe.

Pénz ajándék kreatívan esküvőre 

A borítékok ideje bizony lejárt, ezért ha pénzben gondolkodsz esküvőre ajándékként, használd kicsit a fantáziádat.

  • Pénz képkeretben - Izgalmas és nem is túl drága megoldás, ha vásárolsz egy képkeretet, majd készítesz egy kis kártyát egy jó képpel és szöveggel, mellé pedig szalagokkal felkötözöd a kis bankókat.
  • Pénzes doboz - Vegyél egy  dobozt, a belsejébe ragassz egy térképet és a papírpénzekből hajtogass hajókat, amelyek az óceánon ringanak.
  • Léggömb - Nagyon látványos lehet az is, ha átlátszó lufikba kerül a konfetti és az ifjú párnak szánt összeg. Arra ügyelj csak, hogy ha héliumos a léggömb nehogy meglógjon a pénzzel együtt.

Mézeskalács ajándék esküvőre

A mézeskalácsról sokaknak inkább a karácsony jut eszükbe, de az illatos sütik valójában minden ünnepen megállják a helyüket, így esküvő esetében is gondolkodhatsz bennük.

  • Személyre szabott mézeskalácsok - Akár magad is elkészítheted vagy rendelhetsz egyedi, személyre szabott mézeskalácsokat. Például díszítheted a monogramjaikkal, a fényképükkel vagy az esküvő dátumával az édességeket. 
  • Ajándékcsomagok - Izgalmas lehet egy olyan összeállítás, amibe kerül egy jó pezsgő, egy isteni bor, egy minőségi bonbon, két gravírozott pohár és személyre szóló mézeskalácsok.

Második esküvőre ajándék

Sok esetben előfordul, hogy egy pár először szűk körben tartja meg a polgári esküvőt, majd csak néhány hónap vagy év után kelnek egybe templomban és rendeznek nagyszabású lagzit. De mi a teendő ilyenkor az ajándékozással?

Nos, nászajándékban akkor kell gondolkodni, amikor vacsorára, fogadásra, menyegzőre vagy hivatalos. Ha a polgári esküvőn csak egy gyors koccintás van, maximum egy üveg pezsgőt vigyél, de a komolyabb ajándékot tartogasd a második esküvőre.

Köszönő ajándék esküvőre

A köszönet ajándékkal az ifjú pár fejezi ki a háláját az ismerősöknek, rokonoknak, hogy eljöttek és velük ünnepelték életük nagy napját. Érdemes olyat választani, ami a későbbiekben is szép emlékeket ébreszt a násznépben, például egyedi csokoládét, valamilyen finom, díszdobozos italt, speciális gravírozott poharat.

Mikor nem kell esküvőre ajándékot vinni?

Ha esküvői meghívó érkezik, az még nem minden esetben jelenti azt, hogy nászajándékot is kell vinni. 

Milyen esetben nem szükséges az ajándék esküvőre?

  • Amennyiben csak a polgári és/vagy az egyházi ceremóniára vagy hivatalos, és nem hívtak meg az ebédre, vacsorára, lagziba.
  • A pár kifejezett kérése, hogy nincs szükségük ajándékra. Elképzelhető, hogy azt mondják, hogy ha mindenképp szeretnél, adományozz egy szervezetnek. Vagy például az a kívánságuk, hogy segíts fákat ültetni a kertjükben.

Esküvőre ajándék: ezeket a hibákat sose kövesd el!

Egy rosszul megválasztott ajándék esküvőre sajnos sértődésekhez is vezethet. Nézzünk most meg néhány gyakori baklövést, amit jó elkerülni, amikor ajándék ötletek után kutatunk!

Ajándékot adsz pénz helyett

Amennyiben a pár kifejezetten kikötötte, hogy pénzt vár, nagyon kínos tud lenni, ha beállítasz egy porcelán edénykészlettel, hiszen a házasok úgy érezhetik, hogy figyelmen kívül hagytad az óhajukat.

Amikor valakinek nincs ötlete, hogy mit adjon és  megkérdezi, hogy minek örülnének és esetleg pénzt javasolnak, akkor szintén kellemetlen, ha mégis inkább morzsaporszívóval állítasz be.

Túl kicsi vagy kevés ajándékkal érkezel

Előfordulhat olyan eset, hogy a lagzi egy díszes vidéki kastélyban zajlik és a pár nemcsak a vacsorát, de az odautazás és a szállás költségeit is állja. Ebben az esetben például nem elegendő, ha nászajándékként egy doboz csokit és egy pezsgőt viszel, még ha nem is a legolcsóbb fajta. Az esküvőre ajándékként minimum olyan összegért illik meglepetést vinni, amennyi a saját költségeidet fedezi.

Túl értékes ajándékkal kedveskedsz

Óriási hiba az is, ha túllövünk a célon. Természetesen ki ne örülne egy drága ajándéknak, ugyanakkor a pár kellemetlenül érezheti magát, ha kezükbe adod például egy új autó slusszkulcsát.

Hogy mi számít túl értékes ajándéknak, ez elsősorban attól függ, hogy közeli rokonnak, barátnak, vagy inkább távolabbi ismerősnek számítasz. Természetesen szülő, nagyszülő és gyerek, valamint testvér viszonylatban indokoltabbak az értékesebb ajándékok.

Nagyméretű ajándékot viszel

Eszedbe se jusson, hogy az ajándéknak szánt óriási festményt, futógépet vagy komódot elvidd az esküvőre. Nincs is annál cikibb, mint beállítani egy ekkora meglepetéssel, amivel a pár nem tud mihez kezdeni. Amennyiben olyan nászajándékot veszel, ami nagyobb egy kézben is kényelmesen elvihető doboznál, vegyél egy szép képeslapot és tedd bele a fotóját, amit majd a későbbiekben eljuttatsz új otthonukba.

De célszerű előre egyeztetni a házasokkal a szándékodat, mert egyáltalán nem biztos, hogy a lakásukban lesz elegendő hely egy méretes darabnak.

Nem a pár ízlésének megfelelő a szuvenírt választasz

Az ajándék esküvőre mindig olyan legyen, ami tökéletesen megfelel a friss házasok stílusának és életvitelének. Ha például a fiatalok visszafogottságukról, eleganciájukról híresek, akkor kerülni kell a kihívó színeket és extrém formákat. Ugyanakkor ha a modern környezetet szeretik, akkor az antik bútor nem lesz jó választás. 

Ha nem vagy biztos abban, hogy mi illik hozzájuk leginkább, érdemes megkérdezni a barátokat, közeli családtagokat.