Blog


Lánybúcsú feladatok és ötletek személyre szabva

 Bár látszólag mindkettő csak vicces feladatokból és szórakoztató percekből áll, összeszervezésük mégis rengeteg fejtörést és logisztikát igényel.

Te szervezed a barátnőd lánybúcsúját? Egyet se félj: lépésről lépésre segítünk végiggondolni, hogyan érdemes belevágnod az ötletelésbe!

A lánybúcsú megszervezésének nulladik lépése

Az esküvői tradíciók a szervezésben mára inkább csak kapaszkodókat jelentenek, így mind a lagzi, mind a hozzájuk kapcsolódó események személyre szabhatók. Ennek köszönhetően minden személyes vágy és álom megvalósításra kerülhet, anélkül, hogy a házasodni készülő pár bármelyik “kötelező” helyzetben kínosan érezné magát. 

A lánybúcsúk sokáig ugyanúgy, ugyanolyan kihívásokkal teli játékokkal és programokkal zajlottak, ráadásul az utcán. Bár vannak, akiknek ez még most is egy kedvező alternatíva, egy visszahúzódóbb személyiség számára maga a földi pokol. (Elég csak az idegenekkel való állandó interaktálásra vagy az intim szféra teljes elvesztésére gondolni.)

Mindig a menyasszony személyisége legyen a kiindulási pont!

Szerencsére mostanra pont annyit változott a világ, hogy a lánybúcsúk esetén sem kell “kötelező köröket” futni. El lehet kerülni a direkt módon kiharcolt kínos helyzeteket és az olyan pillanatokat, amik után másnap az ara szégyellné magát.

Nincs semmi gond azzal, ha valakinek nem komfortzónája a chippendale fiú vagy egyenesen irtózik a pénisz alakú lánybúcsús kellékektől! Viszont az is teljesen normális, ha valaki a kicsit megbotránkoztató, de vicces helyzetektől és kiegészítőktől érzi úgy, hogy méltón megünnepli a házasság előtti utolsó napjait.

Egy szó mint száz: a szervezés nulladik percében mindig a menyasszony karakterét és igényeit kell figyelembe venni!

Az “ahogy az szokás” helyett “ahogy az neked jó” elv követése

A tökéletes lánybúcsú megszervezése tehát ott kezdődik, hogy az esemény főbb irányelveibe a menyasszonyt is hagyod beleszólni. Természetesen nem kell mindent pontról pontra egyeztetni, de az “1000+1 éve ismerem” és az “én azt majd tudom” elv hamar meg tud bukni. Nem tudhatod például, hogy a másik párjának mi esik rosszul és mi nem fér a kapcsolatba a buli ellenére sem.

Ezért a következő kérdéseket lehetőség szerint tedd fel a menyasszonynak: 

  1. Klasszikus vagy modern lánybúcsú?
  2. Inkább otthoni környezet vagy jöhetnek az utcai feladatok is?
  3. Mi az ideális helyszín: utca, nyaraló, wellness vagy egy közös barát lakása?
  4. Egynapos esemény vagy hosszú hétvége?
  5. Hány fős legyen a lánybúcsú?
  6. Melyek azok a feladatok, amik kellemetlenséget okozhatnak?

A lánybúcsú feladatok, programok, játékok megtervezése lépésről lépésre

Miután sikerült egyeztetned a menyaszonnyal, jöhet is a következő lépés, azaz a résztvevők összegyűjtése. Napjainkban ez egy közös Messenger-beszélgetés és/vagy Facebook-csoport létrehozásával a legkönnyebb. Ha ezzel is megvagy, vázold fel a helyzetet a többieknek és azonnal vágjatok is bele a közös ötletelésbe!

#1 Válassz tematikát és csak azután szervezz!

Több szempontból is kiváló ötlet, hogyha a lánybúcsúnak sajátos tematikája van. Egyrészt még személyesebbé teszi a közös perceket, másrészt a megfelelő kellékek kiválasztásában, a lánybúcsú oklevél megfogalmazásában, és gyakorlatilag mindenben segít. 

A lánybúcsú tematikája visszaköszönhet a menyasszony kedvenc filmjének, meséjének, könyvének stílusában, de kapcsolódhat a foglalkozásához, hobbijához. Ha a leendő férj más nemzetiségű, jó ötlet a másik kultúrából ihletet meríteni. Bármire is esik a választás, az a lényeg, hogy a témakör mankóként és egy plusz humorfaktortként működjön.

A lánybúcsús kellékek kiválasztása

Napjainkban annyi lánybúcsús kellék létezik, mint égen a csillag – szervezőként ezért is könnyű túlzásba esni és százféle felesleges dologra költeni a pénzt. A túlvásárlás gondolata környezettudatossági szempontból sem túl barátságos, arról nem beszélve, hogy sok eszköz az évek alatt csak egy felesleges porfogóvá válik.

Így érdemes olyan kellékekre, emlékekre redukálni az igényeket, amik:

  • a helyszín dekoreszközei (barátnők között a következő lánybúcsúk alkalmával újra és újra felhasználhatók),
  • később is hasznosíthatók (egy lánybúcsús pólót, karkötőt, kitűzőt máskor is lehet hordani),
  • a pillanatban léteznek vagy a Bride Team összetartozását szimbolizálják (pl.: lemosható tetoválások, lánybúcsú torta),
  • egyediek és kihangsúlyozzák az esemény témáját. 

Ezeken túl 1-2 kiegészítővel az ara kitüntetett szerepére is feltétlenül fel kell hívni a figyelmet! A “Férjhez megyek” szalagon túl, vicces alternatíva egy pár nyuszifül vagy ördögszarv, egy fehér tütü, egy egyedi feliratos köntös vagy egy óriási méretű szívecskés szemüveg. Valójában akármi szóba jöhet, ami passzol az ara egyéniségéhez.

A lánybúcsús meghívó stílusa is kövesse az esemény tematikáját!

A lánybúcsú meghívója nagyon sokféle lehet, aminek az esemény tematikája már megadja az alaphangot. De ha a csapatban senki nem büszkélkedik kreatív írói vénával, még mindig rendelkezésre állnak olyan klasszikus megoldások, mint a lánybúcsú idézés vagy az orvosi recept. (Lánybúcsú idézés: amikor az esemény meghívója bírósági idézésként van megfogalmazva.) 

A stílusnál is fontosabb viszont, hogy a meghívó tartalma választ adjon a menyasszonynak arra, hogy:

  • Mikor lesz a lánybúcsú?
  • Mettől meddig tart az esemény?
  • Hol, hogyan és ki fogja a helyszínre vinni őt (ha nem menyasszonyrablás lesz a program)?
  • Milyen ruhát viseljen aznap?
  • Mit hozzon magával (pl.: kell-e fürdőruha, fogkefe, stb.)?

#2 Vond be a lánybúcsús csapat többi tagját is a szervezésbe!

Egy lánybúcsú színvonalát a személyre szabottság mellett a sokszínűség is meghatározza. Gyakori hiba, hogy a főszervező kizárólag a saját ötleteit erőlteti és mindent csak tényként közöl a lánybúcsús csapattal.

Bár vannak olyan helyzetek, amikor valóban jó, ha csak egy ember kezében van az irányítás, a legfontosabb kérdésekben mégis a közös gondolkodás a legcélravezetőbb. (Például a lánybúcsú helyszínek kiválasztásakor és a feladatok összeírásakor.) Mindenki más oldalát és arcát ismeri az arának, amit fel kell használni a minél sokoldalúbb és testre szabottabb program összeszervezéséhez. 

Ezenkívül azt is érdemes szem előtt tartani, hogy melyek azok a szempontok, amik nagy mértékben növelhetik az egy esemény sikerét. Ilyen például, hogyha az egyes feladatoknak választasz egy felelőst és nem akarsz mindent egyedül megoldani. Így biztos, hogy a lánybúcsú változatos lesz, rajtad sem lesz annyi teher, míg mások sem érzik úgy, hogy ki vannak rekesztve a szervezésből.

#3 Minden körülmény között legyen idő a lánybúcsú játékokra!

Ideális esetben egy lánybúcsún egy összeszokott társaság van jelen, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nagyon ritka. Sokkal többször látni arra példát, hogy a csapat nagy része ott találkozik először. Egy ilyen helyzetben sokan csak lassan vagy egyáltalán nem képesek feloldódni, ezért is van akkora jelentősége a játékoknak.

Épp ezért bármi is legyen a lánybúcsú helyszíne (wellness hotel, weekend ház, egy közös barát lakása, stb.) vagy programja, mindenképp készülj 1-2 csapatépítős feladattal! Egy ilyen esetre örök és megunhatatlan klasszikus az “én még soha” kérdések megválaszolása vagy egy egyedileg összeállított, lánybúcsús Activity.

Hagyományos lánybúcsú játékok listája otthoni és utcai feladatokhoz

Úgy gondoljuk, hogy 1-2 klasszikus lánybúcsús feladat akkor is belefér, hogyha a menyasszony ennél sokkal rendhagyóbban szeretné eltölteni a napot. Vannak játékok, amik szerintünk sosem mennek ki a divatból és rengeteg könnyesre nevetős percet okoznak:

  • Férjismeretiteszt-kérdések összeállítása: ehhez a játékhoz a lánybúcsús csapattal olyan kb. 30-50 kérdést kell írnotok, amire a menyasszonynak a leendő férje szemszögéből kell megadnia a válaszokat. A plusz humorfaktor érdekében érdemes néhány félrevezető, kétértelmű vagy olyan kérdést is írni, amiről pontosan tudjátok, hogy az ara és a vőlegény mást gondol.
  • “Kimagyarázós” játék: az egyik legviccesebb klasszikus lánybúcsús játékban az arának az a feladata, hogy kínos szituációkból a lehető legkreatívabb módon vágja ki magát. A feladatot az teszi humorossá, hogy a különböző kérdésekhez/helyzetekhez nagyon random szavak is tartoznak, amiket a menyasszonynak bele kell szőni a válaszába. 
  • Keringő a szökőkútnál: az utcai feladatok között népszerű a szökőkútkeringő. A feladat, hogy a menyasszony megtalálja a hozzá legközelebb eső szökőkutat, majd elérje, hogy egy idegen körbekeringőzze vele. Ez a játék minden videófelvételt megér – mi szóltunk!
  • Pénzgyűjtés az utcán: a bevállalós arák feltehetőleg imádni fogják az utcai kofáskodást. A feladat ebben az esetben is nagyon egyszerű. Választani kell egy könnyen és egy kevésbé könnyen eladható dolgot (pl.: pálinka-petrezselyem), amit a menyasszonynak addig kell árulnia, amíg az teljesen el nem fogy. A cél minél több pénzt összegyűjteni, majd az este végén elbulizni.

#4 Szentelj időt a lánybúcsú fogadalom és oklevél egyediségének!

A lánybúcsújáról mindenki szeret néhány emléket megőrizni. Most azonban nem a gondosan kiválasztott ajándék(ok)ról beszélünk, hanem azokról az apróságokról, amik közvetlenül kapcsolódnak a felejthetetlen nap menetéhez.

Személyes kedvencünk a lánybúcsú fogadalom és a lánybúcsú oklevél. Hogy miért? Mert ennek a két gesztusértékű szövegnek az elolvasása pillanatról pillanatra, bármikor képes lesz életre kelteni az átélt perceket. Úgyhogy felejtsd el a neten letölthető sablonszövegeket, kérj segítséget a többiekről és szentelj időt az egyedi gondolatok összegyűjtésének!

A legjobb lánybúcsú ötletek túlmutatnak a szokványoson

Személyre szabottság ide vagy oda: egy-két hagyományos feladat és játék bátran helyet kaphat a lánybúcsús programok között. Viszont ahhoz, hogy az esemény mindenképp páratlan és egyedi legyen, szükség van modern és rendhagyó ötletekre is!

Az esemény színvonalát és sokoldalúságát extra szolgáltatásokkal is növelheted. Egy szelfi automata bérlésével mindannyian hazavihetitek a kedvenc pillanataitokat, egy kuckózós, otthon mozizós hétvégén pedig imádni fogtok egy popcorn gépet.

Ami pedig tutira mindenki kedvence lesz, hogyha a prémium koktélok szakképzett mixer segítségével házhoz érkeznek. Hogyan? A 

BestBar személyre szabható koktélbár

 szolgáltatásaival – nézz szét ajánlataink között!