Blog


Milyen a jó csapatépítő? 7 tipp a tökéletes élményhez

Aki valaha már szervezett csapatépítő tréninget, az biztosan tudja, hogy sokszor nem is olyan könnyű összehozni a tökéletes programot. Komoly kihívást jelenthet olyan csoportos tevékenységet találni, amit a kollégák többsége szeret, olyan időpontot választani, ami mindenki számára jó, és persze költségeken belül maradni. Vannak, akik imádják a csapatépítőket és bizony akadnak ellendrukkerek is. Milyen a jó csapatépítő? Mikre figyeljünk és hogyan tehetjük élvezetessé mindenki számára? Cikkünkből most megtudhatod.

Érdekes tény a csapatépítő programokról

Bár azt gondolhatnánk, hogy a csapatépítő tréningeket általában szeretik az emberek, ez közel sincs így. Nem mindenki számára izgalmas kaland az, ha irodán kívül kell akár kreatívkodni, akár extrém kihívásokban részt venni vagy éppen szabadulószobában kooperálni olyanokkal, akiket a munkánk során nem kedvelünk.

Tanulmányok szerint a dolgozók harmada egyáltalán nem szereti a csapatépítőket.

Ennek több oka is lehet:

  • az egyéniséghez nem passzoló programok
  • a résztvevők nem szívesen áldozzák fel a szabadidejüket
  • a csapattagok úgy érzik, hogy nincs célja, értelme az összejöveteleknek
  • van, aki nem akar időt tölteni azokkal, akikkel a munka során konfliktusa van vagy nincs egy hullámhosszon stb.

A legtöbb esetben a csapatépítő fóbia mögött azonban egy rosszul elsült korábbi program áll, amit bizony nehéz felülírni. Egyetlen dolog képes erre, egy inspiráló, szórakoztató csapatépítő program. 

Milyen a jó csapatépítő? Mikre figyeljünk?

A legjobb csapatépítő programok motiválóak, kreatív kihívást jelentenek a csapat számára. A résztvevőknek általában fontos, hogy kipróbáljanak valami újat, pozitív hatást gyakoroljanak a világra, vagy olyan módon működjenek együtt, ahogyan arra a munkahelyi környezetben még nem volt példa.

Nézzük most meg, hogy ha igazán emlékezetes csapatépítőt szeretnénk, akkor mikre figyeljünk!

#1. tipp: A csapatépítőt munkanapra ütemezzük

Mindenki nagyra értékeli a szabadidejét, és nehezen mond le róla. Akármennyire is szereti valaki a munkáját, senki sem akar plusz időt szakítani hétvégén arra, hogy részt vegyen egy kötelező munkahelyi programon. Sokan még az estéjüket sem szívesen áldozzák be, így ha a csapatépítő jellege engedi, akkor célszerű munkaidőre időzíteni az eseményt. 

Természetesen ha szórakozásról, például közös borkóstolásról, vacsoráról van szó, akkor beleférhet egy-egy péntek este is, de fontos, hogy senki ne érezze úgy, hogy a szabadidejét rabolják. 

Amikor csapatépítőt tervezünk, érdemes a szabadságokat is előre megnézni, nehogy olyan időpontra kerüljön a program, amikor a fél iroda nyaral.

Egy másik nagyszerű módja  a hatékony csapatépítésnek, ha reggeli- vagy ebédidőre vagy uzsonnára tervezzük. Az étel és az ital ugyanis olyan varázs kulcsszavak, amik jelentősen tudják növelni az örömmel résztvevők számát. 

EXTRA TIPP: Jó ötlet lehet például, ha akár külső helyszínen vagy az irodában egy ad hoc bárt alakítunk ki. A BestBar bárhová elviszi elegáns mobil bárpultjait és már kezdődhet is a fergeteges hangulatú kóstoló.

#2. tipp: Az önkéntes munka összehozza a csapatot

Az emberek szeretik, ha lehetőségük van olyasmit tenni, ami a társadalom javára szolgál. Ezért az egyik legkedveltebb csapatépítő programnak számít az önkéntes munka, amikor a csapat egy helyi közösségnek vagy egy jótékonysági szervezetnek segít. A résztvevők általában nagyon jól érzik magukat, ha az idejüket azzal töltik, hogy másokon segítsenek.

Jó program lehet árva vagy beteg gyermekek megajándékozása, ételkészítés és felszolgálás ingyenkonyhán, szemétszedés a közeli erdőben, állatok etetése stb. 

#3. tipp: Az együttműködést ösztönözzük, ne a versenyt

Mindenképpen érdemes olyan aktivitást választani, ahol a siker csakis egymás segítségével, együttműködéssel születhet meg. Vannak ugyanis olyan típusú emberek, akik mindig a győzelemre hajtanak, ők itt is ezt az attitűdöt fogják érvényesíteni és ez rossz érzést kelthet a csapat többi tagjában, akiknek esetleg a későbbiekben nem lesz kedvük hasonló programokon részt venni. 

Olyan feladatok elé kell állítani a csapatokat, ahol szerepet kap a kapcsolatépítés és a résztvevők előnyt tudnak kovácsolni az egyes tagok erősségeiből és kompenzálni gyengeségeiket, ami hozzájárul a későbbiekben egy produktív munkakultúrához és egy remek csapatszellemhez.

#4. tipp:  Mindenki számára élvezhető programot szervezzünk

Mindenhol vannak elkötelezett bungee jumping rajongók, illetve olyanok, akik imádnak motorozni vagy vadvízi evezni, de nem mindenki számára élvezetesek ezek a programok.

A csapatépítő aktivitások egyik célja ugyan az, hogy ki tudjunk lépni a komfortzónánkból, azonban tiszteletben kell azt is tartani, ha nem mindenki szeretné a testi épségét veszélyeztetni egy tőle teljesen távol álló terepen. 

Mindig fontos figyelembe venni a csapat életkorát, fizikumát és a személyiségjegyeket a megfelelő tevékenység kiválasztásakor.

#5. Tipp: Hagyjuk el a megszokott irodai környezetet

Néha már az is erősíti a kapcsolatot és a kommunikációt, ha az emberek kimozdulnak az iroda négy fala közül. Még ha olyan csapatépítő tréninget tervezünk is, amelyet könnyedén meg lehetne tartani a cég tárgyalójában, akkor is foglaljunk le inkább külső helyszínt. A szokásos környezet ugyanis azt az érzést kelti a csapatban, hogy spórolni akarunk és ez is csak egy sima, dolgos hétköznap lesz.

#6. tipp: Legyen egy témája a csapatépítőnek

A jó csapatépítők általában olyan területekkel foglalkoznak, ahol a csapat erősítésre, támogatásra szorul, így például:

  • a munkahelyi kommunikáció hiánya
  • nem megfelelő feladatkiosztás
  • az újonnan csatlakozók és ötleteik elhanyagolása
  • nem hatékony időmenedzsment stb.

Az ilyen problémák pedig visszavetik a csapatokat és így nem tudnak optimális eredményeket elérni. A csapatépítő programok megszervezése nagyszerű lehetőséget kínál ezeknek a problémáknak a javítására. 

#7. tipp: Kérjünk visszajelzéseket

A csapatépítő programot követő néhány napon belül mindenképpen köszönjük meg a résztvevőknek, hogy eljöttek és kérjük meg őket, hogy adjanak konstruktív visszajelzést az eseményről. Ezek ugyanis nagyon hasznos információk lehetnek a későbbiekben, hogy milyen típusú programokban érdemes gondolkodni, mi az, ami tetszett a csapatnak és min kellene változtatni.

Milyen a jó csapatépítő? Megmutatjuk a BestBarnál! 

Csapatépítő tréningjeinket a Te kívánságaidnak megfelelően szervezzük meg. Felhőtlen szórakozásI kínálunk akár a BestBarnál, akár saját helyszíneden vagy online. Italkóstoló csomagjainkat kizárólag prémium kategóriás italokból állítottuk össze, hogy valóban nem mindennapi élményt nyújtsunk mindenki számára. 

Válaszd ki milyen italokat szeretnél jobban megismerni, hol szeretnéd megrendezni az eseményt, és rendeld meg a legmenőbb

 csapatépítő programot!